arewethereyet

Direktlänk till inlägg 4 januari 2011

Alla män är potentiella våldtäktsmän

Av Calista Thorander - 4 januari 2011 05:36

App App APP!

Inte skjuta budbäraren än...Det är inte lika enkelt som rubriken framhäver:)

Jag kvoterar härmed Maria-Pia Boethius:

 

"Alla män är potentiella våldtäktsmän...Det är det påstående som gör män mest rasande av allt. Män som aldrig skulle drömma om att våldta en kvinna blir djupt förolämpade och vänder sig i vrede ifrån hela debatten. Det ges en föreställning om att det är kvinnorna som hittat på detta uttryck för att sätta dit ALLA män. Alla män är potentiella våldtäkstsmän.

 

Men jag vill påstå att det inte alls är kvinnor som grupp som påstår detta. Jag vill påstå att det är den allmänna moralen som myntat detta uttryck, en moral som oxå de oskyldiga männen ansluter sig till om de tänker efter.

 

Jag vill tvärtom påstå att det är kvinnorna som mest hårdnackat sätter sig upp mot detta påstående och i handling ständigt visar att de inte tror att "alla män är potentiella våldtäktsmän".

 

För det är kvinnor som framhärdar i att följa med nystiftade bekantskaper hem på fika, det är kvinnor som framhärdar i att låta sig skjutsas hem av relativt okända män, det är kvinnor som släpper in sin exsambo eller exmake även om relationen är känslig, det är kvinnor som låter en nyfunnen vän följa med upp.

 

Tusentals gånger varje dygn framhärdar kvinnor i sin tro att män är människor att respektera och känna tillit till.

Och nästan alltid har de självfallet rätt.

 

Men när kvinnan tog fel, när mannen hon framhärdade i att lita på plötsligt förvandlades till en våldtäktsman, då är det den samhälleliga moralen som är där och dömer:

 

- Du borde inte ha liftat!

- Du borde inte ha låtit honom köra dig hem. Du kände ju honom knappast!

- Hur fasen kunde du vara så dum att du följde med honom hem?

- Men herregud, varför släppte du in honom?

- Jamen varför lät du honom kyssa dig?

 

Det syns inte utanpå en man om han är en tänkbar - en potentiell - våldtäktsman.

 

Därför menar jag att det är den samhälleliga moralen - och inte alls kvinnorna - som med sina häpnadsväckande och ogenomtänkta förebråelser säger; Alla män är potentiella våldtäktsmän.

 

Den människa som påstår att en kvinna får skylla sig själv om hon blev våldtagen eftersom hon steg upp i en främmande mans bil,

Det är DEN människan som påstår att ALLA män är potentiella våldtäktsmän."

 

Ja, man kan se samhällets syn på våldtäkt överallt? I domstolsutredningar nämns endast offrets klädsel som beskrivning av karaktär...Hon bar en genomskinlig topp och kort kjol svart bh och stringtrosor. Detta finner inga andra grunder än till att visa på offrets karaktär. Ingenstans går att finna beskrivning av våldtäktsmännens utstyrsel.

 

 Samhället sätter skulden på killarnas sexualitet på tjejerna. Det är tjejerna som ska kontrollera så att de inte blir våldtagna om de "retar upp" killarna med inbjudande klädsel tex. Skulden på tjejernas sexualitet ska även bäras ensamt av tjejerna...Hon får ju se till så hon inte får dåligt rykte... När? efter år och år och decennier av decennier ska en tjej kunna klä sig som hon vill utan att bli beskylld för att killen inte kunde hålla sig och bara var tvungen att ta henne pga hennes uppförande eller klädsel?

 

Det har inte ändrats och än idag står samma kvinnosyn fast i vårat samhälle. Varför pekar samhället ut killarna som djur med drifter de inte ska förväntas att kunna tygla? När ska det bli allmänt känt att man kan tycka en tjej är snygg men hur hon än är klädd och beter sig så är det se men inte röra som gäller fram tills hon ger sitt godkännande...verbalt! Det är inte tjejerna som är manshatare...DET ÄR SAMHÄLLET som fortfarande klänger fast vid den manssynen.

 

"En tjej som klär sig som en hora borde förstå att killarna inte kan hjälpa annat än behandla henne som en."

 

Jag tror inte män är så korkade, jag tror inte män har så liten självkontroll, jag tror män är intelligenta människor med sunt förnuft nog att kunna se skillnaden på våldtäkt och gemensamt godkännande.

Det finns få män som utnyttjar den här samhällssynen till sin fördel. De vet att samhället godkänner deras uppförande.

Man kan nästan säga att samhället skapar våldtäktsmän...inte minskar det antalet i varje fall...

 

Liknande får väl nämnas om kvinnomisshandel då. Kvinnor kan ju vara gnatiga, kämpiga ja rent av hysteriska så varför ska då en man orka att inte slå, hota, kontrollera kvinnans personlighet? Hur ofta har inte misshandlade kvinnor fått höra liknelser som dessa när de försöker öppna sig? De provocerar ju såklart männen...Om igen jag tror män är intelligenta varelser som kan se vad som är rätt och vad som är fel!

 

Om det är någon som säger att män är korkade, lågbegåvade, urdjur med påken i hand redo att fälla nästa offer så är det inte en kvinna som står för det utsägandet...DET ÄR SAMHÄLLET!

 

Om ni tittar upp till vänster så gör jag härmed en undersökning. Vänligen delta det finns ett svar för alla och det vore intressant att få en så heltäckande undersökning som helst. Undersökningen kommer med i min kommande bok. Helt anonymt såklart. De första frågorna  1- 12 gäller tjejerna och de sista 13- 20 killarna. Det kan bli problem om man vill svara mer än ett svar för att bloggen endast tar emot en i.p adress. Om detta händer så maila gärna anonymt till bloggen och säg vilka fler svar du valt eller prova att låna någon annas dator..Lite manuellt kruxigt men men:)

Tack för alla som ställer upp!

 
 
Ingen bild

Anonym

4 januari 2011 06:42

Ja på alla svar 1-12 kramar o tack för asbra inlägg

 
Ingen bild

dreamsarecreated

4 januari 2011 09:36

Intressant läsning.

Själv tycker jag du blandar i lite mycket moral och dömmande i detta, eller så menar vi samma fast på olika sätt.

Jag är man och jag kan själv tycka att alla män är potentiella våldtäktsmän. Alla män är det inte, men du vet som du själv skriver inte VEM som är eller kan vara det.

Inga omständigheter i världen rättfärdigar en våldtäkt, aldrig. inga korta kjolar, ingenting.
MEN, däremot så utan att döma eller lägger nån värdering i det, så tycker jag att de tjejer som inte ser sin egen utsatthet i vissa situationer borde se sitt EGNA ansvar för sin EGEN säkerhet i vissa situationer. Jag menar, Om du som turist åker in i Favelan i brasilien själv med en kamera runt halsen, ja då är det ju plötsligt helt självklart att man får skylla sig själv. Och i den situationen så ligger det ju ingen moral eller rätt och fel bakom det hela, bara att det helt enkelt är en jävligt dum ide att göra det om man villl behålla sin kamera och undvika att bli rånad.

Men säger man att en tjej får skylla sig själv som uppträder utmanande mot killar på dansgolvet och sen själv följer med dem i en taxi vidare på efterfest, ja då blir man direkt anklagad för att försöka rättfärdiga våldtäkt, att det aldrig är tjejens fel osv.
NEJ, det är som sagt inte OK med våldtäkt, men om tjejer konsekvent fortsätter med att hänvisa till den meningen istället för att se hur världen ser ut så får dom, utan att jag lägger någong värdering i det, tyvärr fortsätta räkna med att bli våldtagna från och till. tyvärr men så ser det ju helt enkelt ut.
Det finns saker man kan göra för att skydda sig mot våldtäkt, så är det bara.

I england gjordes ett experiment, 200 personer blev inbjudna på fest, varav en var tidigare dömd våldtäktsman och en kvinna var tidigare våldtäktsoffer. 10 minuter tog det, sen hade dom hittat varrandra. En slump?
Skulle inte tro det, finns alltid en plus och en minuspool och dom behöver varrandra, utan offer ingen våldtäktsman, simpel matte.

Jaja, vet itne vad jag ville ha sagt med detta, kul att dela sina tankar helt enkelt antar jag.

God fortsättning!

 
sara bjram

sara bjram

4 januari 2011 16:57

Grymt bra blogg! :)

http://supeersaraa.bloggplatsen.se

 
Isa

Isa

6 januari 2011 19:02

Svarar ja på samtliga "tjejfrågor", sorgligt nog.
Om alla män är potentiella våldtäktsmän så är alla kvinnor även potentiella våldtäktskvinnor och båda könen är dessutom potentiella pedofiler. Människor är sexuella varelser, alla drifter och kroppsfunktioner kan missbrukas.

Till dreamgrabben: Jag förstår hur du menar men det du säger är att människan är offer för sina drifter, känslor och sina reaktioner. Vi vet ju idag att vi har förmågan att förändra oss själva och vår omvärld så varför då envisas med att hålla fast vid ett samhälle, en kultur, ett synsätt som majoriteten av befolkningen inte vill ha? För som du skriver: Det är ALDRIG ok att våldta, inte under några som helst omständigheter.
Ska vi bli av med problemet så måste vi gräva upp det med rötterna. Att vi tjejer ändrar vårt beteende (säkerhetstänket) är som att ansa blad på en planta som behöver grävas upp med rötterna och förintas.
Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att ca. 70% av alla våldtäkter begås av någon som offret känner väl. Där rasar teorierna om att tjejer med kort kjol, fulla tjejer, kåta tjejer, vilda och glada tjejer som gärna följer med grabbarna på efterfest får räkna med att bli våldtagna. De blir helt enkelt oftast inte det. Så ser i regel inte en våldtäktssituation ut men de få gånger de gör det får vi veta det genom medierna. Att Stina 36 blev våldtagen av sin exmake i hemmet eller att Anna 24 blev våldtagen av sin brorsas bästa vän i nyktert tillstånd hemma i tv:soffan en tisdagkväll får vi aldrig läsa om. Inte tillräckligt smaskigt. Men faktum kvarstår: Endast 30% av alla våldtäkter är överfallsvåldtäkter och de flesta av dem begås slumpartat (offret är inte utsett i förväg). Dessa offer kan mycket väl vara (och är ofta) osminkade, klädda i gympabrallor kanske med en soppåse i handen... Bara så du vet det. Att du upprepar att du inte lägger någon värdering bakom dina uttalanden förstärker bara det faktum att det är precis det du gör. Tack för ordet, bra inlägg! /Isa

http://isanj.bloggplatsen.se

 
Vicky Malmgren

Vicky Malmgren

20 mars 2011 00:51

3,4,5,6,8,9 & 10 på listan. Fin undersökning och bra blogg! Kika gärna in på min blogg www.detkommergaover.blogg.se
Pepp & kärlek!

http://www.detkommergaover.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Calista Thorander - 7 mars 2011 12:00

Censurerat eller inte...Vissa händelser vill/kan jag inte nämna än här på bloggen.   Livet är dock aldrig direkt tråkigt...Det händer alltid något och stora händelser verkar komma i kluster. Just nu skulle jag väl lägga dem på 9,1 på richterskala...

Av Calista Thorander - 6 januari 2011 20:52

Okej, influensa offer, bokskrivande,matlagande,diskande och ammande och så vill killen prata årsbudget...Nej, men visst kör hårt sa jag ,lämnade laptopen på köksbordet, slängde ungen över axeln och hämtade block och penna...Gissa vem av oss som blev ...

Av Calista Thorander - 4 januari 2011 19:53


Puffar på för undersökningen här uppe till vänster i bloggen. Ska med i boken så kul om så många som möjligt kunde delta:)   Min moster blev diagnosticerad med bröstcancer i höstas och detta fick mig att forska runt lite på varför cancer uppstår,...

Av Calista Thorander - 4 januari 2011 03:38

Leave me out withthe wasteThis is not what I'd doIt's the wrong kind of placeTo be thinking of youIt's the wrong timeFor somebody newIt's a small crimeAnd you've got no excuse Is that alright?Give my gun away when it's loadedIs that alright?If y...

Av Calista Thorander - 2 januari 2011 17:40

Orsaken till mycket hjärteknip, magont och sårbarhet är makten vi lägger hos vissa människor.   Jag hör ofta av vänner hur sårade de blir av kommentarer från andra må det vara vänner, pojkvänner, familjemedlemmar. Personligen tror jag starkt på...

Calista Thorander


Nygift, feminist, fotograferande blivande hälsocoach, flerbarnsmamma, enveten livsbejakare och vegetarian med en kommande film om mitt liv som snart kan skådas av hela Sverige...puh! är detta verkligen jag?

Omröstning

Undersökning. Tjejer fråga 1-12 Killar fråga 13-20 Om ni vill svara på fler än ett svar och inte datorn tillåter skriv gärna detta i kommentaren (anonymt) och lägg till de andra svaren. Tack:)
 Har du någonsin blivit slagen av en kille
 Har du någonsin blivit våldtagen
 Har du någonsin blivit kallad för könsord
 Har du någonsin blivit tafsad på mot din vilja
 Har du någonsin känt dig hotad av en kille
 Har du någonsin varit rädd för att gå hem ensam om kvällen
 Har du någonsin blivit misstrodd/anklagad för en hotfull situation du berättat om
 Har du någonsin råkat ut för något här ovan men inte vågat berätta/anmäla
 Har du någonsin känt dig skyldig för att du råkat ut för något här ovan
 har du någonsin blivit särbehandlad negativt för att du är tjej på jobbet /skolan
 Nej, inget av ovanstående alternativ
 Nej, inget av ovanstående alternativ fast liknande, övrigt.
 Har du någonsin hotat en tjej
 Har du någonsin kallat en tjej för könsord
 Har du någonsin tafsat på en tjej mot hennes vilja
 Har du någonsin våldtagit en tjej, medverkat, tittat på
 Har du någonsin slagit en tjej,knuffat,greppat o liknande
 Tycker du att en tjej får "skylla sig själv" angående klädsel, fylla, beteende vid våldtäkter
 Nej, inget av ovanstående alternativ
 Nej, inget av ovanstående alternativ fast liknande, övrigt

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Talk to me

Inkjuice


Ovido - Quiz & Flashcards